Vallen Verleden Tijd

Vallen Verleden Tijd

Met dit programma gaat u valtechnieken oefenen. Daarnaast oefent u uw balans door middel van een parcours met allerlei obstakels uit het dagelijks leven. Daarbij kunt u denken aan een losliggende mat, een schuine helling, losliggende stoeptegels etc. Door de training Vallen Verleden Tijd te volgen, kunt u het risico dat u valt verkleinen. Daarnaast zal uw zelfvertrouwen toenemen en de angst om te vallen verminderen.

Voor wie?
De cursus is voor een ieder die graag veilig willen leren vallen of de balans willen verbeteren. Voorwaarde voor deelname aan de cursus is dat u in staat bent om ongeveer 10 minuten te lopen zonder hulpmiddel. Tevens mag er geen sprake zijn van heel ernstige osteoporose of ernstige hartproblematiek.

Het programma
Het Vallen Verleden Tijd programma bestaat uit 10 lessen van 1,5 uur. De cursus  bestaat uit drie onderdelen:

1. Parcours
Het omgaan met veel verschillende obstakels uit het dagelijkse leven zoals losse stoeptegels of een schuine trottoirband, een gladde ondergrond, een opstapje om naar een hoge plank te reiken of juist bukken bij een diep kastje en het omgaan met dubbeltaken.

2. Sport en spel
Met behulp van een sport en spelgedeelte oefenen we het veilig bewegen in een drukke omgeving, oversteken van een drukke weg, tussen veel bewegende mensen doorlopen zoals in een winkelcentrum, meerdere handelingen tegelijkertijd uitoefenen.

3. Valtraining
Op dikke matten begeleiden we zorgvuldig het oefenen van valtechnieken om beter neer te komen bij een daadwerkelijke val. Hierdoor wordt de valbeweging een automatisme en is de juiste valtechniek een feit.

Effectiviteit
Het programma is ontwikkeld in de Maartenskliniek in Nijmegen. Daar is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze cursus valpreventie en valtraining, met de volgende resultaten:
– Minder valincidenten
Het blijkt dat het aantal valincidenten vermindert met ongeveer 50% waardoor veel leed wordt voorkomen.
– Meer zelfvertrouwen
Deelnemers geven na het volgen van de cursus valpreventie en valtraining aan meer zelfvertrouwen te hebben en minder bang te zijn om te vallen. Vaak betekent dit dat door het aanleren van de juiste valtechnieken men makkelijker mee kan blijven doen aan activiteiten buiten huis.

Ook het RIVM Centrum Gezond Leven heeft het programma “Vallen Verleden Tijd” als ‘bewezen effectief’ beschreven.

Kosten
Bekijk hier de kosten voor de cursus Vallen Verleden Tijd. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de cursus. Dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. U kunt dit nazien in uw polis. Wij kunnen u daar ook over informeren.

Aanmelden
Wilt u zich aanmelden voor Vallen Verleden Tijd? Laat dan uw gegevens achter op het aanmeldformulier.