Otago

Otago Oefenprogramma

Dit is een leuk en op maat gemaakt oefenprogramma voor het verbeteren van het evenwicht en de spierkracht. Het oefenprogramma zorgt er voor dat u met meer vertrouwen beweegt in en om uw huis. De oorsprong van dit programma komt zelfs helemaal vanuit Nieuw-Zeeland. Wilt u ook graag uw onafhankelijkheid behouden? Zorg dan voor een actievere O!

 

Voor wie?
Dit programma is uitermate geschikt voor de minder mobiele ouderen. Ook als u met een loophulpmiddel loopt, kunt u aan deze training meedoen.

 

Het programma
Het Otago programma biedt op een veilige en gestructureerde wijze oefeningen om de spierkracht en de balans te verbeteren. Het allerbelangrijkste is dat u bereid bent om een aantal oefeningen blijvend (eigenlijk de rest van uw leven) te doen, zodat uw harde werken niet verloren gaat.

Het programma wordt individueel en in groepsverband aangeboden in onze praktijk. Onze voorkeur gaat uit naar groepstrainingen. Het werkt stimulerend om het programma met lotgenoten te volgen. Daarnaast motiveert de gezelligheid in de groep om het programma vol te houden. De groepstrainingen vinden 12 weken lang wekelijks plaat. Er wordt van u verwacht dat u ook thuis oefent. Bij een individuele training oefent u zelfstandig en zijn er verspreid over een jaar zes huisbezoeken en meerdere telefonische contactmomenten met de Otago trainer.

 

Effectiviteit
De resultaten zijn veelbelovend: 35% reductie van valincidenten (bron: veiligheid.nl). Daarnaast neemt ook de ernst van de gevolgen na een val af, omdat u beter in staat bent om uzelf  op te vangen waardoor een harde klap op bijvoorbeeld de heup voorkomen wordt.

 

Kosten
Bekijk hier de kosten voor het Otago programma. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de cursus. Dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. U kunt dit nazien in uw polis. Wij kunnen u daar ook over informeren.
Vergoeding zorgverzekeraars

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor het Otago Oefenprogramma? Laat dan uw gegevens achter op het aanmeldformulier.