In Balans

In Balans

Het beweegprogramma In Balans is gebaseerd op Tai Chi. Deze principes hebben te maken met lichaamsbewustwording (hoe stevig sta ik op mijn benen), balans (lichaamszwaartepunt binnen het steunvlak houden) en alerte ontspanning (bewust zijn van ontspannen spieren). Het programma is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans/evenwichtsgevoel.

Voor wie?
Voor zelfstandig wonende ouderen die zich onzeker voelen tijdens het lopen, maar nog wel zonder hulpmiddel buiten lopen.

Het programma

De cursus bestaat uit 12 weken (1 uur per week). In week 2 en 11 worden er ook testen gedaan, deze lessen duren 2 uur.

Week 1: informatie/ theorie over in balans en het doen van een aantal korte testen
Week 2: testen van de balans en start maken met oefenprogramma (deze les duurt 2 uur)
Week 3: informatie/theorie over in balans en het bespreken van de testen uit week 1
Week 4 t/m 10: oefenprogramma
Week 11: herhalen van de testen uit les 2 (deze les duurt 2)
Week 12: afsluitende les

In de cursus werken we met name aan spierkracht, zekerder op de been staan, balansoefeningen en ontspannen bewegen. Ook geven we informatie en tips over een veilige woonomgeving.

Effectiviteit

De interventie is erkend door het Centrum Gezond Leven (RIVM/CGL) In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. In een grote effectstudie van In Balans bij oudere deelnemers, is een verbetering van de mobiliteit en een substantiele afname van het valrisico gemeten van 61%.

Kosten

Bekijk hier de kosten voor het beweegprogramma In Balans. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de cursus. Dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. U kunt dit nazien in uw polis. Wij kunnen u daar ook over informeren.
Vergoeding Zorgverzekering

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor In Balans? Laat dan uw gegevens achter op het aanmeldformulier.